Ет және ет өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі

    Ет-халықтың  негізгі тағамдарының бірі. Оның тағамдық құндылығы, ең алдымен, барлық маңызды аминқышқылдары, сондай-ақ майлары бар толық ақуыздардың құрамымен анықталады. Әр түрлі жануарлардың етіндегі ақуыз мөлшері 14-тен 24%-ға дейін ауытқиды. Еттің құрамында темір, фосфор, А, В1,, В6, В12 дәрумендері көп.

Ет жұқпалы аурулардың зооноздарының, бірқатар гельминтоздардың берілу факторына айналуы мүмкін, олардың қоздырғыштары табиғи жағдайда адамдарға беріледі. Сондықтан, өз қауіпсіздігі мақсатында ет, ет өнімдерін белгіленбеген орындарда сатып алу

ұсынылмайды. Барлық сатылатын ет өнімдерінде  сапасы мен қауіпсіздігін растайтын ілеспе құжаттар (жүкқұжат, сәйкестік декларациясы, ветеринариялық анықтама немесе ветеринариялық куәлік) болуы тиіс. Қажет болса, сіз әрқашан сатушыдан сатып алынатын өнімге қажетті барлық құжаттарды сұрай аласыз.

      Ет тағамдарын  дайындау кезінде бірқатар ережелерді сақтауды ұсынамыз:

- бүліну белгілері бар ет (тайғақ беті, жағымсыз, тән емес иіс) одан әрі аспаздық өңдеуге және тамаққа пайдалануға жарамсыз;

- ерітілген етті екінші рет қатыруға жол бермеу;

- сақтау кезінде тауар көршілестігі шарттарын сақтау қажет

(тоңазытқыштың бір сөресінде шикі етті және тұтынуға дайын өнімдерді сақтамау);

- етті мұқият қайнату және қуыру керек: ет тағамдарының дайындығы түйреп алған орнында түссіз шырынның шығуы және өнімнің туралған  жерінде сұр түспен анықталады;

- тамақ дайындау процесінде жеке гигиена ережелерін сақтау қажеттігін  біле жүріңіз.

Гульжан  Уразалиева,

Индер аудандық санитариялық-эпидемиологиялық

бақылау басқармасы басшысының ума                                       

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Соңғы жаңалықтар

Біріңғай мемлекеттік байланыс

Aqprint

Байланыс номерi :     +7 702 132 03 32      +77122458521